Ons doel is aantrekkelijke en gezonde gebouwen te maken waarin het een plezier is om te werken, leven, leren en spelen. We dragen bij aan de ontwikkeling van onze leefomgeving door onze inventieve geest en ambitie om in ieder project het beste naar boven te brengen.

Elk project heeft zo zijn eigen verhaal. Een gebouw kan mooi zijn, maar raakt gebruiker en gemeenschap pas écht als er betekenis uit spreekt; als het een verhaal vertelt en een positieve beleving oproept. Een gebouw beïnvloedt haar directe omgeving, gebruikers en buren. De ecologische voetafdruk van een gebouw heeft effect op ons ecosysteem en het klimaat.

Werkstatt heeft inmiddels veel kennis opgedaan in het bouwen met geavanceerde houtbouw technieken. We zijn overtuigd van de voordelen en houden van dit materiaal. Daarbij zoeken we altijd het optimale systeem voor het project, van constructiemateriaal tot afwerking. 

We geloven dat onze grote en kleine projecten altijd barsten van de mogelijkheden als we doen waar we goed in zijn en in geloven. Zo komen we tot échte betekenisvolle architectuur.

Duurzaam, gezond, menselijk We zetten in op het gebruik van hoogwaardige natuurlijke bouwmaterialen met vochtregulerende eigenschappen, voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Zo is er minder complexe installatietechniek nodig, wat een gebouw eenvoudiger en menselijker maakt.  

Fysiek en tastbaar Werkstatt benadert het ontwerpproces hands on; we ontwerpen vanuit een werkplaats waarbij het maken centraal staat. Door middel van maquettes en één-op-één proefopstellingen heeft ons ontwerpproces een fysiek en tastbaar karakter.

Eenvoud en elegantie We zoeken naar architectuur die eenvoud en elegantie uitdrukt. We leggen de nadruk op mooie afwerkingen, zichtbare (hout)constructies en een sterke detaillering. Architectuur vormt zo de achtergrond voor het alledaagse leven, met materialen die fraai verouderen en een leven lang meegaan.

Woongenootschap Werkstatt is initiatiefnemer van het Eindhovens Woongenootschap, i.s.m. Stichting het Hollands Woongenootschap. We proberen daarmee de sterk groeiende woningmarkt in Eindhoven van een alternatief te voorzien. Betaalbaar, duurzaam en flexibel wonen voor het segment middenhuur is daarin het voornaamste doel.

English

Hands on and sustainable Werkstatt is an office for sustainable architecture founded in 2014 by Niels Groeneveld and Raoul Vleugels. A collaboration which emerged from our shared interest in natural building materials, and a hands-on approach to the design process.

Tangible and visible The name Werkstatt represents this process: our design studio is based in an actual workshop, around which our design process is organised. Through the means of building models and 1:1 mockups, our design process becomes very tangible and physical in nature.

Because our architecture is about more than just aesthetics. The bodily experience of a building means enticing all the senses. Through the use of natural building materials this experience is thoroughly enriched. These materials help sustain a comfortable indoor climate, through their breathability and regulatory characteristics. This means we can rely less heavily on installation technology, and more on material technology. 

Simple and elegant These materials also complement our design philosophy. We strive for architecture which is simple and elegant. We focus less on the big gesture, but concentrate our efforts on solid detailing, beautiful finishes and visible wood constructions. In this way our architecture forms a background for everyday life. Over time materials will age beautifully, lasting a lifetime.

Niels groeneveld

Niels Groeneveld (1985) studeerde in 2012 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. 
Hij behaalde de tweede prijs bij de Nationale Archiprix en werd finalist bij de Internationale Archiprix. In Nederland werkte hij bij Paul de Ruiter Architecten. Nu doceert hij tevens aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en de TU Delft.

raoul vleugels

Raoul Vleugels (1985) studeerde in 2011 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Na gewerkt te hebben bij bureau’s in binnen en buitenland, waaronder Peter Zumthor in Zwitserland en Happel Cornelisse Verhoeven, werkte hij als restauratie-architect bij Laugs Bouwmeesters in Maastricht. Hij doceert momenteel aan de TU Eindhoven.

FLOOR FRINGS

Floor Frings (1985) studeerde cum laude af aan de TU Eindhoven en werd genomineerd voor de Archiprix. Ze werkte bij Open Architecture Office (OAO), waarna ze zich aansloot bij Collaboration O. Ze heeft MATO architecten opgericht en zes jaar gerund. In deze periode is de nauwe samenwerking met Werkstatt ontstaan, waarna ze in 2021 partner is geworden bij Werkstatt. Op dit moment doceert ze daarnaast op de TU Eindhoven.

Contact

Greefstraat 6
5622 GJ Eindhoven
+31 (0)6 4272 0209

info -at- werkstatt.nu