Oerhuis

Deze vrijstaande woning bevindt zich midden in een Natura 2000 gebied, op grond van Brabants Landschap in Leende. De achterliggende filosofie van het huis is tweeledig: enerzijds de wens voor een bescheiden zelfbouw starterswoning, met een klein budget, anderzijds het vormgeven van een showcase voor Werkstatt voor een bouwmethodiek die gebaseerd is op duurzaam gebruik van natuurlijke bouwmaterialen. 
Het huis is opgetrokken in prefab houtskeletbouw, geïsoleerd met cellulosevlokken, en afgewerkt met een houten gevel uit lariks, dat op natuurlijke wijze zal vergrijzen. 
Binnen de klassieke vormentaal van het huis, worden vrij forse ramen en deuren van Oregon pine toegepast met enkele variaties binnen hetzelfde formaat. Hierdoor wordt de karakteristieke en bescheiden woning gecombineerd met een mooie ruimtelijkheid van binnenuit. 
Het huis kenmerkt zich door strategisch geplaatste openingen op het zuiden om de warmte te gebruiken in de winter en een prachtig groot raam met uitzicht over het bos in de noordelijke gevel. Het interieur is zeer ruimtelijk van opzet, met twee grote vides. Materialen zoals leem, houten planken, staal en constructiehout zullen zichtbaar aanwezig zijn.

Credits:
Programma: woonhuis + BnB
Locatie: Leende
Tijdlijn: 2014 - nu
Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld