Hoewel het Oerhuis nog niet helemaal af is, was ArchitectuurNL toch zo nieuwsgierig dat we ze een kijkje binnen gegund hebben. We zijn blij met het resultaat!


Your Custom Text Here
Hoewel het Oerhuis nog niet helemaal af is, was ArchitectuurNL toch zo nieuwsgierig dat we ze een kijkje binnen gegund hebben. We zijn blij met het resultaat!
Artikel in de Cobouw special Gevels en Daken, 18 januari 2018
Werkstatt verdiept zich sinds geruime tijd in duurzame oplossingen voor binnenstedelijke verdichting. De kansen voor kwalitatieve en gezonde woningbouw in de stad groeien als architect en bewoners samen een actieve rol innemen in het ontwikkelproces. In samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven onderzoeken we hiervoor nieuwe strategieën, zoals het 'Woongenootschap'. Jelle Krekels schreef er een artikel over in het Eindhovens Dagblad van 6 januari 2018:
Betaalbaar huren in kwalitatief hoogstaande en duurzame gebouwen. Het klinkt als een utopie, maar in Rotterdam en Eindhoven wordt momenteel de basis gelegd voor een woongenootschap naar Zwitsers model dat tot deze wooncombinatie moet leiden.
Het idee heeft de voorbije jaren in Zürich geleid tot de bouw van diverse kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende en duurzame woningbouwprojecten. Bij een genootschap vormen de bewoners een coöperatie. De bewoners brengen kapitaal in voor het eigen vermogen van de coöperatie. Deze inleg is slechts een fractie van het alternatief: de (dure) aanschaf van een eigen woning.
Het zijn woongenootschappen die vervolgens aan hun leden op kostprijsbasis een woning verhuren. In ruil voor de eigen inbreng aan het eigen vermogen van de coöperatie krijgen ze 'woonrecht'. Als ze vertrekken, vervalt het woonrecht en krijgen ze de inleg terug. Door dit model ligt de huurprijs tot dertig procent onder de standaardhuurprijs in de stad.
Raoul Vleugels en Niels Groeneveld van het Eindhovense architectenbureau Werkstatt zien in het model dé oplossing voor middengroepen en zzp'ers die maar moeilijk een huis kunnen vinden in de stad of een hypotheek kunnen afsluiten. Bovendien kan het initiatief een einde maken aan wat de twee de 'geveltjescultuur' noemen. ,,Veel projectontwikkelaars leggen de nadruk op geld verdienen en proberen op veel fronten de kosten te drukken. Zij hebben geen direct belang bij optimaal wooncomfort. Resultaat: architectuur die zich beperkt tot de gevel en weinig investeringen in de woonkwaliteit."
Doordat leden van het woongenootschap zelf eigenaar zijn van het gebouw kunnen ze zelf bepalen hoe het gebouw eruit komt te zien en welke faciliteiten het nog meer biedt. Willen ze een zwembad op het dak? Of juist meer groen in het pand? Daarnaast is er een grotere verantwoordelijkheid om iets bij te dragen aan duurzaamheid.
De grootste hobbels zijn het verwerven van bouwgrond en het rond krijgen van de eerste financiering. Vleugels en Groeneveld willen 2018 gebruiken om te ontdekken of hun idee in Eindhoven haalbaar is. In Rotterdam zijn ze al iets verder. Daar heeft architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven al veel tijd en energie in het initiatief gestoken. ,,Wij zijn slechts een vooruitgeschoven post van de Rotterdamse pioniers."
In de laatste editie (6/17) van het tijdschrift ArchitectuurNL staat een mooi artikel over ons werk en onze visie op duurzaam bouwen, geschreven door architectuurjournalist Jeroen Junte.
Wie een abonnement heeft kan het hier online lezen.
Jeroen Junte (1967) is een freelance journalist/schrijver/curator/moderator/researcher met een focus op design en architectuur. Hij is vaste medewerker bij de Volkskrant, Elle Decoration en Architectuur NL en publiceert regelmatig in internationals magazines als Frame and DAMN. Daarnaast schrijft hij boeken; zijn meeste recente publicatie is de eerste design- and architectuurgids van Nederland.
Op 30 november is de uitslag bekend gemaakt van de ARC17. Na een nek aan nek race met Gert Kwekkeboom van CIVIC zijn we runner up geworden. De jury waardeert enorm onze inzet in het veld van duurzaam, gezond en damp-open bouwen, maar hoopt tegelijkertijd dat nog terug te gaan zien op een grotere schaal. Daar zijn we druk mee bezig, meer nieuws in 2018!
Afgelopen maandag hebben we onszelf gepresenteerd voor de jury van de Jong Talent Award van De Architect. Een hele eer en we zijn in zeer goed gezelschap van de architectenbureau's Civic, Workshop, LilithRonnervanHooijdonk en IWT. Lees het artikel
30 november wordt de uitslag bekend gemaakt. Onderstaande film maakte deel uit van onze inzending:
Samen met BleekerNauta & Zijaanzicht landschapsarchitecten heeft Werkstatt een prijsvraagontwerp gemaakt voor de herinrichting van het marktplein in Ede. Werkstatt heeft op uitnodiging van BleekerNauta de markthal ontworpen. Gezocht is naar een multifunctionele, robuuste overkapping welke een focuspunt moet worden op het plein. Een betonnen tafel, gedimensioneerd op de constructie van onderliggende parkeergarage, draagt een massief houten dakconstructie. Het dak wordt bekleed met houten shingels. Door vorm en materialisering zoekt de markthal verankering in de lokale Veluwse bouwcultuur van schapenkooien en houten schuren. De markthal kan diverse evenementen huisvesten zoals concerten, een kerstmarkt of schaatsbaan. Daarnaast is door BleekerNauta en Zijaanzicht een groene invulling ontworpen rondom de markthal. Groene eilanden met Veluwse beplanting vormen zitgelegenheden in alle seizoenen.
De prijsvraag is georganiseerd door Stichting DOE, en stemmen kan hier: https://www.doe-ede.nl/
Donderdag 17 november was het kalkhennephuis in Oudega de focus van Centrum Duurzaam (onderdeel van ROC Friese Poort in Sneek). Werkstatt gaf samen met opdrachtgever en aannemer een lezing voor 2e en 3e jaars bouwkunde leerlingen van het ROC, waarna er een bezoek aan de bouwlocatie werd gebracht.
Het kalkhennephuis in Oudega is op dit moment in aanbouw. Hier ging een intensief ontwerpproces aan vooraf in een bouwteam met experts uit diverse landen. Op het gebied van zowel materiaal- als installatietechniek zijn zeer innovatieve technieken toegepast.
Klik hier voor foto's van het bouwproces en hier voor het artikel van Centrum Duurzaam.
Voor de zomer zijn we uitgenodigd om aan de expositie 'Prelude' deel te nemen. Dit is een deeltentoonstelling van 'Maatwerk Massarbeit' in het DAM (Deutsche Architektur Museum) in Frankfurt. In de hoofdtentoonstelling zijn de gevestigde namen aan het woord, wij maken onderdeel uit van de visie richting de toekomst. Daarvoor hebben ze 33 jonge veelbelovende architecten uit Vlaanderen en Nederland uitgenodigd. Op 7 en 8 oktober hebben we een prachtige opening gehad, de tentoonstelling loopt tot 12 februari 2017. Voor deze expositie heeft Werkstatt een 'Object of Desire' gemaakt.
We staan met ons werk op de Eindhoven Eight expositie in het TAC tijdens de Dutch Design Week. Op deze expositie worden acht Eindhovense architectenbureau's in beeld gebracht. De tentoonstelling loopt van 22 t/m 30 oktober.
Afgelopen weekend was Niels op studiereis naar de Architectuur Biennale in Venetië. Daar stond onder meer werk geëxposeerd van de Chileense architecte Cecilia Puga, wie een grote bron van inspiratie vormt voor ons. Ze zegt het volgende over de benodigde kwaliteiten van een architect:
"the capacity to define a form, and simultaneously, (...) defining how the form will be built. In order for the architect to be able to control the construction (...), she or he should master the building process, anticipating all the thickness, the material layers and assembling systems so that the exact way in which thousands of pieces connect will lead to a calm, clear, and precise result. When that happens, a work of architecture is moving."
De architect dient zich meester te maken van het bouwproces, om de talloze materialen, onderdelen en details in een gebouw naar zijn hand te zetten (en niet omgekeerd). Hier is een enorme kennis van bouwen voor nodig. Vandaar dat Werkstatt buitengewoon betrokken is bij het bouwproces. We kijken mee over de schouder van de timmerman, ondervragen hem voortdurend over zijn visie op onze getekende details. Of we bouwen de details eerst zelf in onze werkplaats. We proberen voortdurend de ingesleten kloof tussen bouwers en architecten te overbruggen. Zo kunnen we de kennis en kwaliteiten van de bouwer inzetten in onze ontwerpen.
Voor de zomer zijn we uitgenodigd om aan de expositie 'Prelude' deel te nemen in Frankfurt. Dit is een deeltentoonstelling van 'maatwerk massarbeit' in het DAM. In de hoofdtentoonstelling zijn de gevestigde namen aan het woord, wij maken onderdeel uit van de visie richting de toekomst, als een van de 30 jonge veelbelovende architecten uit Vlaanderen en Nederland. 7 Oktober is de opening, hij loopt tot 12 februari 2017. Voor deze expositie hebben wij een 'Object of Desire' gemaakt.
Recently we appeared in Eindhovens Dagblad, a local newspaper with an article about our building philosophy and the construction of the Oerhuis in Leende (in Dutch).