Werkstatt finalist Next Step Program

Werkstatt zit bij de laatste 4 finalisten in het Next Step Program, een initiatief van de BNA en Synchroon. Na meerdere selectierondes en ruim 50 inzendingen maken we samen met de toppers van CIVIC, IWT en Studio Prototype kans op de Next Step Award!

Het Next Step Program stimuleert ons om na te denken over onze groeirichting en kansen. We zijn vier jaar geleden begonnen in de particuliere sector. Sindsdien hebben we veel kennis opgedaan over biobased bouwsystemen. Momenteel onderzoeken we hoe we kunnen opschalen, en deze systemen kunnen toepassen op seriematige woningbouw, gezondheidszorg en grootschalige renovatieprojecten. Daarnaast verdiepen we ons in nieuwe ontwikkelstrategieën voor de middenklasse; stedelijk wonen met gezondheid en woonkwaliteit centraal. Daarover binnenkort meer!

check www.nextstepprogram.nl

nextstepprogram finalisten

gezond renoveren = gezond wonen

Woningbouwcorporatie Mitros zocht een oplossing die garandeert dat huurders na renovatie, een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben. Een woning met een gezonde luchtkwaliteit zonder klachten over tocht, schimmel en teveel vocht. Kortom, 100% gezond wonen. Daarom schreven ze de 100%GZNDwonen challenge uit. Werkstatt bedacht samen met partners uit de industrie een biobased klimaatplafond. Gebaseerd op de vochtregulerende materialen en natuurlijke ventilatie, wordt de vochtbalans in een woning hersteld en minder afhankelijk van installatietechniek. Resultaat: een aantoonbaar hoger comfort en lager energieverbruik.

biobased klimaatplafond

RunnerUp bij de ARC17 Jong Talent Awards

Op 30 november is de uitslag bekend gemaakt van de ARC17. Na een nek aan nek race met Gert Kwekkeboom van CIVIC zijn we runner up geworden. De jury waardeert enorm onze inzet in het veld van duurzaam, gezond en damp-open bouwen, maar hoopt tegelijkertijd dat nog terug te gaan zien op een grotere schaal. Daar zijn we druk mee bezig, meer nieuws in 2018!

ARC17

Maatwerk Massarbeit

Voor de zomer zijn we uitgenodigd om aan de expositie 'Prelude' deel te nemen. Dit is een deeltentoonstelling van 'Maatwerk Massarbeit' in het DAM (Deutsche Architektur Museum) in Frankfurt. In de hoofdtentoonstelling zijn de gevestigde namen aan het woord, wij maken onderdeel uit van de visie richting de toekomst. Daarvoor hebben ze 33 jonge veelbelovende architecten uit Vlaanderen en Nederland uitgenodigd. Op 7 en 8 oktober hebben we een prachtige opening gehad, de tentoonstelling loopt tot 12 februari 2017. Voor deze expositie heeft Werkstatt een 'Object of Desire' gemaakt.

Maatwerk Massarbeit

Van schets naar realiteit - meester van het bouwproces

Afgelopen weekend was Niels op studiereis naar de Architectuur Biennale in Venetië. Daar stond onder meer werk geëxposeerd van de Chileense architecte Cecilia Puga, wie een grote bron van inspiratie vormt voor ons. Ze zegt het volgende over de benodigde kwaliteiten van een architect:

"the capacity to define a form, and simultaneously, (...) defining how the form will be built. In order for the architect to be able to control the construction (...), she or he should master the building process, anticipating all the thickness, the material layers and assembling systems so that the exact way in which thousands of pieces connect will lead to a calm, clear, and precise result. When that happens, a work of architecture is moving."

De architect dient zich meester te maken van het bouwproces, om de talloze materialen, onderdelen en details in een gebouw naar zijn hand te zetten (en niet omgekeerd). Hier is een enorme kennis van bouwen voor nodig. Vandaar dat Werkstatt buitengewoon betrokken is bij het bouwproces. We kijken mee over de schouder van de timmerman, ondervragen hem voortdurend over zijn visie op onze getekende details. Of we bouwen de details eerst zelf in onze werkplaats. We proberen voortdurend de ingesleten kloof tussen bouwers en architecten te overbruggen. Zo kunnen we de kennis en kwaliteiten van de bouwer inzetten in onze ontwerpen.

 
IMG_2456.JPG