THEO | Boswachterspaviljoen

De ranke, ruitvormige houtstructuur met het golvende dak vormt een markant silhouet. Het eigenzinnige gebouwtje doet denken aan een strandbeest van Theo Jansen, zoals het daar staat in de duinen. In het bos praat de ritmiek van de spanten met het ritme van de bomen. De spanten schuiven zichtbaar als een harmonica in elkaar, om zo opgepakt en meegenomen te worden. Het principe is afgeleid van de nomadische oer-hut, de Mongoolse yurt. De dimensies zijn geoptimaliseerd voor diverse vervoermiddelen. Met een stevige, winddichte hut als basis is THEO een lichtgewicht schuilplaats die ambachtelijke en moderne houtbouwtechnieken viert. Het 1:10 model van THEO is de eerste test case; hij is gemaakt zoals het echte gebouw gemaakt kan worden. De vaste kern is volledig ge-CNC-gefreesd uit plaatmateriaal en de spanten zijn op dikte geschaafd uit inlands Douglas en verbonden met diverse houtverbindingen. 

Credits:
Programma: zelfvoorzienend en mobiel ontvangstgebouw
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer i.s.m. Jonge Architectenprijs 2017
Locatie: Nationaal Park Hollandse Duinen
Tijdlijn: competitie finalist, 2017
Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld, Ruud Kooloos