Charcoal House

De filosofie van dit woonhuis is tweeledig: enerzijds een karakteristieke, sterke vormentaal, anderzijds een bouwmethodiek die gebaseerd is op gebruik van uitsluitend natuurlijke bouwmaterialen. Het huis maximaliseert de bouwkavel in de breedte, waarna twee hoeken afgeschuind zijn. Zo ontstaan er geen smalle ‘laantjes’ langs het gebouw, maar lopen de tuinen optisch door langs het huis. Het huis is opgetrokken in prefab houtskeletbouw, geïsoleerd met houtwol en afgewerkt met het zeer karakteristieke, zwart geblakerde Naoshima hout. Binnen de strakke en sterke vormentaal van het zwarte volume, zijn vrij klassiek ingedeelde ramen van accoya toegepast met enkele variaties binnen hetzelfde formaat. Hierdoor wordt de krachtige vormentaal gecombineerd met de huiselijkheid die bij een woning hoort. Het huis kenmerkt zich door een meer gesloten gevel op het zuiden om oververhitting tegen te gaan, en een prachtig groot raam met uitzicht over het water in de noordwestelijke gevel. Het interieur is zeer open van opzet, met een grote vide en een tussenetage. Materialen zoals leem, multiplex, en gelamineerd constructiehout zijn zichtbaar aanwezig.

Credits:
Programma: woonhuis
Locatie: Rotterdam
Tijdlijn: 2014-2016
Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld