Kalkhennephuis 

Voor de opdrachtgever van deze ecologische woning bij Oudega gaat leven op een zelfvoorzienende en verantwoorde manier gepaard met het waarderen van een bepaalde eenvoud in het leven. Voor ons is het een kernwaarde in het maken van architectuur. Eenvoud vertaalt zich in een heldere structurele opbouw die het huis maakt tot een rustige achtergrond voor het leven in en met de natuur. 
De woning zal de eerste in Nederland worden welke volledig gebouwd is uit kalkhennep. Deze massiefbouwmethode heeft een positieve CO2-voetafdruk en levert met zijn unieke ademende eigenschappen een gezond en aangenaam binnenklimaat. De woning zal energieneutraal worden d.m.v. hoogwaardige isolatie en eigen energieopwekking. Ook wordt het afvalwatersysteem gesloten d.m.v. composttoiletten en rietfilter.
De hoofdconstructie van de woning wordt opgetrokken uit eiken spanten, zoals van oudsher aanwezig in de Friese stelpboerderijen. De wanden worden structureel opgetrokken in houtskeletbouw en vervolgens ingestort in hennepkalk. Dit levert een homogene, isolerende wandopbouw op welke aan de binnenzijde wordt afgestucd met kalk. 
Er is gezocht naar een karakteristieke vormentaal die past in het Friese landschap, gecombineerd met moderne detaillering en materiaalgebruik. De massieve wanden staan op een robuuste plint en lijken te zijn opgetrokken uit de klei. Het dak contrasteert met zijn lichtheid van zink en reflecteert de kleuren van de imposante Friese luchten.
Bekijk hier een korte video van de bouw.

Credits:
Programma: woonhuis + BnB
Locatie: Oudega, Gaastmeer
Tijdlijn: 2013 - nu
Project team: Raoul Vleugels, Niels Groeneveld, Daniëlle Mans